top of page

Zuster en columnist

Ooit gedacht dat ik columns zou gaan schrijven? Nou nee, dat stond niet op m’n bucketlist. Net zomin als dat je zo’n vijfendertig jaar geleden aan mij gevraagd zou hebben: ‘Maria, ga jij ooit de ouderenzorg in?’ ‘Never’, had ik dan geantwoord. En gelijk daaropvolgend: ‘Ik ga geen billen wassen van oude mensen’. Schaam, schaam als ik daar nu aan terug denk. Dat ik zo’n beperkt beeld had van werken met ouderen.

Nu, anno 2022, kijk ik terug op een loopbaan van zo’n dertig jaar werken in de, let wel, ouderenzorg! Hoe is het mogelijk! Na mijn opleiding MDGO-VZ wilde ik pertinent de kraamzorg in. Dat leek mij de droombaan, heerlijk met baby’s aan de sjouw. Ik zag het al voor me: lekker badderen, haartjes kammen, aankleden, tutteren… Dat er ook heel veel huishoudelijk werk bij kwam kijken nam ik voor lief.

Maar ja, je gelooft het of niet: toen ik mijn papiertje binnen had en ik als verzorgende aan de slag kon, gediplomeerd en wel, was er GEEN WERK IN DE ZORG!!! Niet in de thuiszorg, de verpleging, de kraamzorg en ook niet in de ouderenzorg. Ik kijk er met verbazing op terug. Wat kan er veel veranderen in drie decennia. Ze schreeuwen in de zorg momenteel om zorgmedewerkers. Alles op alles wordt gezet om mensen aan te trekken. Als je je nu aanmeldt en aangeeft dat je geïnteresseerd bent om in de zorg te werken, waar dan ook, word je met open armen ontvangen.

Na enkele stages in de ouderenzorg, o.a. in het voormalige verzorgingstehuis ‘De Goede Ree’, later in de Riederborgh in Ridderkerk zag ik dat het werken met ouderen veel meer inhield als alleen maar ‘billen wassen’. Ik zag hoeveel plezier je ook kon hebben met ze, en wat een liefde je kwijt kon. De dankbare blik wanneer je iemand geholpen had; maar ook de klaagzangen vormden een uitdaging. Soms kon je het nooit goed doen, maar op de één of andere manier raakte deze generatie van ver vóór mijn tijd iets in me. En na vier maanden kraamzorg heb ik de ongelofelijke stap gezet: ik ging full-time werken bij juist déze doelgroep: ouderen! (Er was een vacature vrijgekomen…) En al naar gelang mijn leeftijd ging ik steeds meer van ze houden! Graag wil ik jullie meenemen via mijn columns in dit prachtige werk! Als ik één ding geleerd heb in mijn leven: Zeg nooit NOOIT!285 weergaven1 opmerking

1 comentario


Invitado
15 feb 2022

Veel succes met je blog

Me gusta
bottom of page