top of page

Ik ga naar huis!

Bijgewerkt op: 22 jul. 2023

‘Ik ga naar huis!’ Verontwaardigd kijkt ze me aan. ’t Is hier niks voor mij…m’n zeun kom me hale strakkies’.

‘En hoe ga je dat doen dan?’ vraagt een wijze medebewoonster. ‘Het huis doet niks voor je hoor. Die kan jouw bed niet opmaken, geen eten voor je koken, de was niet doen…!’

‘Nou, ik kan alles nog zelf! Ik doe m’n eigen boodschappen, en wassen en strijken kan ik allemaal nog’

Bedenkelijk kijkt Janna naar haar buurvrouw en schudt haar hoofd’. ‘Je hebt ’t toch goed hier? Ik zou niet weten waar je het beter zou krijgen dan hier.’ Tja, dat vindt ze ook, dat weer wel, maar… nee, ze wil gewoon naar huis.


Hoe vaak heb ik deze woorden al voorbij horen komen. In allerlei dialecten en accenten. ‘Ik go m’n eige thuus bringe’ , of ‘Ik gae naer huus’.

‘Wie brengt mij naar huis???’ schalt er soms door de kamer. Of netjes beleefd: ‘Zuster, hoe kan ik thuis komen?’

Wat is dat toch. Altijd maar naar huis willen. Zouden ze zich niet thuis voelen bij ons? Ik denk het wel es, maar als je het op de man af vraagt dan hebben ze het ‘buutegeweun’ naar hun zin. Kan niet beter!


Als er één begint, volgt de rest. Als schapen over een dam…’t Is een domino-effect.

Een vrouw buigt voorover en zit wat te sjorren met de voetsteunen. 'Wat ga je doen?' vragen we.

Een vrouw zit al maanden in de rolstoel. Ze buigt voorover en zit wat te sjorren met de voetsteunen. Ze probeert haar voeten van de voetenplank te krijgen. ‘Wat ga je doen?’ vragen we. ‘Nou, als je me even helpt met die dinges daar…dan kan ik zelf naar huis lopen’.


Na het avondeten vraagt een man onophoudelijk: ‘Waar is m’n auto? Ik wil naar huis. Wanneer komen ze me halen? En hoe zit het met m’n fiets? Weet m’n vrouw wel waar ik ben? Slaap ik hier vannacht?’….Het is niet éénmaal in de vijf minuten, nee, het is vijf maal in één minuut. En dan wordt het lastig om met alle geduld telkens opnieuw de man voor te houden: ‘Dick, je vrouw komt je morgenochtend ophalen’. Hoe laat? Vraagt Dick. ‘Tien uur’. En de anderen volgen in koor: ‘En wij dan? Mogen wij ook naar huis?’

Morgenochtend, tien uur! Wat zullen wij het rustig krijgen…😉


Om 23 uur ben ik er een beetje klaar mee. Ik doe de pieper in de oplader en trek de deur achter me dicht.

Ik ga naar huis!!! 😊287 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Guest
Jul 15, 2023

Ach toch, wat willen we allemaal graag naar huis. Straks voor eeuwig thuis als we bij Jezus mogen horen. Wat een dag zal dat zijn. Geen heimwee meer.

Like

Guest
Jul 15, 2023

Je hebt het weer mooi omschreven Maria...idd..altijd naar huis😘

Like
bottom of page